Dolfyn FAQ

Enkele veel gestelde vragen.

Wat heb ik nodig om met dolfyn te werken?

Slechts een paar zaken:

Wat is een Makefile?

Een makefile wordt gebruikt bij het ontwikkelen van programmatuur op Unix en Linux systemen. Nadat de broncode gewijzigd is wordt met behulp van 'make dolfyn' de compilatie gestart. U dient de Makefile even na te lopen of deze ook van toepassing is op uw systeem (controlleer de namen van de compilers).

Fortran? Maar dat is toch ouderwets?

Veel mensen die de ontwikkelingen van Fortran niet bijgehouden hebben reageren zo. Fortran 77 is tegenwoordig inderdaad 'ouderwets' en kende enkele belangrijke beperkingen. De taal Fortran ontstond al in 1954 bij IBM en is sindsdien regelmatig aangepast. Belangrijke versies waren: Fortran IV (of Fortran 66), Fortran 77 (de bekende oude standaard), Fortran 90 en daarna snel opgevolgd door Fortran 95. Voor technisch-wetenschappelijk rekenwerk is Fortran (95) nog steeds de meest geschikte programmeertaal. Fortran 95 werd opgevolgd door Fortran 2003, en vervolgens door Fortran 2008. Dolfyn maakt gebruik van 2008 features.

Draait dolfyn ook op Windows?

Ja, waarom niet? Compileer de broncode en ga je gang. Kijk bijvoorbeeld hier eens naar.

H'm, dat gecompileer is niets voor mij. Komen er ook binaries om te downloaden?

Met dank aan Jos van Heck en Peter van de Velde zijn er (oude!) binaries voor Windows hier beschikbaar. En hier staan binaries voor SuSE GNU/Linux 9.0. Later volgen mogelijk ook andere versies.

Ik wil dolfyn op mijn werk gebruiken. Mag dat?

Ja, dat is uitdrukkelijk toegestaan. De auteursrechten en eigendom van de broncode gaan overigens niet over. Indien u ons werk (financieel) wilt steunen dan graag! (Zie volgende vraag)

Waar haal ik OpenDX, ParaView etc. vandaan?

Enkele Postprocessoren zijn:

En twee Preprocessoren:

Turtle

Tot slot Bouke's 2D naar 3D extrusieprogramma 'Turtle':

Ik woon en/of werk in Vlaanderen mag ik dolfyn ook gebruiken? En in Duitsland?

Ja, waarom niet? De meeste informatie op de website is in de Nederlandse taal dus u heeft een klein voordeel.Cyclone www.dolfyn.net