cgx voor dolfyn walkthru (1)Toepassen van de preprocessor cgx voor dolfyn analyses

een "walkthrough"

Jos van HeckInhoud


Algemeen
Punten definieren
Lijnen aanmaken
Nog meer punten en lijnen...
Vlakken genereren
Lichamen genereren
Spiegelen
Transleren
Meshen
Conversie naar dolfyn

Algemeen

Om de dolfyn solver te kunnen gebruiken moet eerst een mesh geconstrueerd worden om de geometrie van de te analyseren stroming te beschrijven. Er zijn vele programma's op de markt waarmee dat gedaan kan worden. Voor hen die echter geen commerciele software aan willen/kunnen schaffen is de door Klaus Wittig ontwikkelde preprocessor cgx (Calculix GraphiX) wellicht een aantrekkelijke oplossing. Deze preprocessor hoort bij het opensource FEM pakket Calculix van Guido Dhondt. Met CalculiX kunnen sterkte- en warmteberekeningen in vaste lichamen uitgevoerd worden. Resultaten van Dolfyn zoals de krachten op de wand (druk en schuifspanningen) en temperatuur kunnen als randvoorwaarden voor de berekening van de vaste lichamen dienen. Zie voor meer info en voor downloads http://www.dhondt.de/.

Ik heb deze preprocessor gebruikt om een eenvoudige geometrie te meshen. Ik ben er erg enthousiast over. Vandaar op de dolfyn site een walk-through over het maken van een grid met cgx.

Ik heb de sourcecode van cgx gedownload en gecompileerd volgens de handleiding onder SUSE linux 8.0 Om er zeker te zijn dat de juiste bibliotheken met hardware ondersteuning voor mijn grafische kaart aangeroepen worden heb ik gekozen voor "zelf compileren" in plaats van gebruik te maken van de aangeboden binaries. Ik moest nog wel even de developer packages rondom de OpenGL driver van de SUSE distributie installeren. Voor de rest ging het compileren zonder problemen. Gewoon doen wat er in de bijgeleverde installatiehandleiding staat.

Het te analyseren probleem is de omstroming van een buitenspiegel voor een personenauto. In de literatuur zijn windtunnelmetingen aan een vereenvoudigde "spiegel"geometrie gepubliceerd. (R. Siegert, Numerical simulation of aeroacoustic sound generated by a simplified side mirror model, Journees "Aeroacoustique" no 21) In dit voorbeeld is deze geometrie als testvoorbeeld genomen.

De conventie op deze pagina's is:
rood: de commando's zoals u ze intypt
groen: de commandline prompt of menu items die geselecteerd kunnen worden
blauw: de (mogelijke) uitvoer van de programma's.

cgx wordt opgestart vanuit een shell venster.

Er verschijnt een grafisch venster met een tekengebied en links daarvan een gebied waar het grafisch menu geopend kan worden

tik alle kommando's met de muis in het grafisch venster

De uitvoer verschijnt in het shell venster van waaruit cgx opgestart is. Intikken van commando's in dit venster resulteert in een poging van linux om iets met die commando's te doen zodra cgx afgesloten wordt.

In het tekengebied dient de linkermuisknop om te roteren, de middelste muisknop om te zoomen en de rechtermuisknop om het model te transleren

Opstarten

Open een shell en zet die linksonder op het scherm. Start het programma op met:

jos@linux:~/mydocs/CalculiX/werk> cgx -b tttt.fbd

Er verschijnt een grafisch window. Zet dat rechtsboven op het scherm. (In het shell window verschijnen echo's van de gegeven opdrachten, die kunnen we zo gemakkelijk lezen)

on a Linux machine, nodename linux, release 2.4.18-4GB, version #1 Wed May 14 21:12:38 CEST 2003, machine i686
parameters:3 arguments:2
ERROR: The input file "tttt.fbd" could not be opened.


gtol set to:0.000000
display lists created (0 to 9)
GL_MAX_EVAL_ORDER:8
in initLightAndMaterial_rgb
set:all type:p colNr:4
set:all type:l colNr:0
set:all type:s colNr:6
set:all type:b colNr:3


omdat tttt.fbd nog niet bestaat, krijgen we deze ERROR. Kan gewoon genegeerd worden.

  Begin Volgende


Cyclone www.dolfyn.net